Bakan Selçuk: Nisan ve kasım aylarında birer hafta ara tatil olacak

Bakan Selçuk: Nisan ve kasım aylarında birer hafta ara tatil olacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim- öğretim alışma takvimiyle ilgili, "13 haftalık yaz tatilinin 2 haftası, nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak yapılacak" dedi.

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 'Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli'ni açıkladı. Başöğretmen Salonu'nda konuşan Bakan Selçuk, uzun süredir bu takvimle ilgili çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Selçuk, yeni modelle ilgili, "13 haftalık yaz tatilinin 2 haftası, nisan ve kasım aylarında 1'er haftalık ara tatil olarak yapılacak" dedi.

'TATİL SÜRESİ KISALMAYACAK'

Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yeni çalışma takvimiyle tatil ve okul zamanlarının daha dengeli hale geldiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi. Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise Nisan ve Kasım aylarında 1'er haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak. 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak. 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak. 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek. Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak. 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. 13 Nisan'da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran'da tamamlanarak, 11 haftalık yaz tatiline girilecek. Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için uygun bir zaman olarak planlandı."

'ARA TATİLLERDE, TOPLANTILAR VE YENİLEMELER YAPILACAK'

Açıklamanın devamında, öğretmenlerin tatil takviminde değişiklik olmayacağı belirtilerek, şöyle denildi:

"Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisinde alınacak. Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak. Bunun yanı sıra bir ana tema başlığında;bilim, kültür, sanat ve spor alanında etkinlikler planlanacak. Çocukların ara tatillerde huzurevleri ziyaretleri, yardımlaşma faaliyetleri, aile ziyaretleri, okul kulüp çalışmaları gibi toplumsal fayda çalışmaları yapmalarına imkân tanınacak. Okul öncesi, ilkokul 1'inci sınıf, ortaokul 5'inci sınıf ve ortaöğretim 9'uncu sınıf öğrencilerine uygulanan oryantasyon eğitimi okul açılmadan önceki hafta hayata geçirilmeye devam edecek.""Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisinde alınacak. Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak. Bunun yanı sıra bir ana tema başlığında; bilim, kültür, sanat ve spor alanında etkinlikler planlanacak. Çocukların ara tatillerde huzurevleri ziyaretleri, yardımlaşma faaliyetleri, aile ziyaretleri, okul kulüp çalışmaları gibi toplumsal fayda çalışmaları yapmalarına imkân tanınacak. Okul öncesi, ilkokul 1'inci sınıf, ortaokul 5'inci sınıf ve ortaöğretim 9'uncu sınıf öğrencilerine uygulanan oryantasyon eğitimi okul açılmadan önceki hafta hayata geçirilmeye devam edecek."

'ÖĞRETMENLERE, NEFES ALMA SÜRESİ'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında yeni eğitim-öğretim takvimiyle ilgili konuştu. Türkiye'deki yaz tatili süresinin 13 hafta olduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, 180 iş günü olan çalışma günlerinin, sayısını değil verimliliğini artırmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin dünyada en uzun yaz tatili yapan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

"Bu yeni eğitim-öğretim çalışma takvimi modelinde, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve verimli bir şekilde kullanılması hedefleniyor. 13 haftalık yaz tatilinin 2 haftası, nisan ve kasım aylarında 1'er haftalık ara tatil olarak yapılacak. Peki bunu yapmakla neyi amaçlıyoruz? Bilimsel araştırmalar da dikkate alındığında, öğrencilerin belirli dönemlerde öğretim faaliyetlerine ara vermelerinin daha etkili olduğu ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı belirlenmiştir. Bizim yaz tatilini kısaltmamız söz konusu değil. 11 haftaya düşürülmesi, yüzde 10'luk indirimden söz ediyoruz. Ama bu ara tatillerin de yıl içerisine yedirilmesi söz konusu. Öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin, derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi için de yine bu ara tatilleri bir fırsat olarak görüyoruz. Ara tatillerde öğretmenler, okullar kurumsal işleyişe yönelik bir takım öz değerlendirmeler yaparak çeşitli iyileştirmelere gidebilecekler. Yapılandırılmış bu ara tatillerde, çocuklara ve öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılma fırsatı da veriliyor. Öğretmenlerimiz gerçekten çok yoruluyorlar. Bu amaçla öğretmenlere de bir nefes alma süresi tanımaya çok elzem görüyoruz. Ara tatillerde yeni bir yapılanma da söz konusu. Bu birer haftalık tatiller, sadece tatil olarak değerlendirilmemeli, çocukların bazı eğitimsel faaliyetlere katılması da hedefleniyor."(DHA)

İlginizi Çekebilir