Bugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü! Alzheimer Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Bugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü! Alzheimer Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Bugün 21 Eylül Alzheimer Günü. Halk arasında bunama olarak da anılan Alzheimer, yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki, Alzheimer nedir, belirtileri nedir, tedavisi var mıdır? İşte, ayrıntılarıyla Alzheimer hastalığı.


Yaşlılığa ve beyin dokusunda meydana gelen zarara bağlı olarka ortaya çıkan ve kazanılmış yeteneklerin kaybıyla sonuçlanan bir hastalık türü olan Alzheimer hastası oranı Türkiye'de de oldukça yüksek. Türkiye'de 600 bine yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Peki, Alzheimer hastalığı nedir?

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer hastalığı, kişinin gittikçe ilerleyen bir şekilde kazanılmış yeteneklerinin yıkımına nedin olan bir beyin hastalığıdır. Hasta, çevre ile iletişim kurma, karar verme yeteneğini kaybederken günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Anormal davranışlarda bulunur. Kişiliği de bu değişimden etkilenmeye başlarken, kaygı oranı artar ve kendisini bile tanıyamaz hale gelir.

Alzheimer, genellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Araştırmalara göre 65 yaşın üstündeki her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğü ortaya çıkmıştır. Yaş yükseldikçe bu oran da artıyor. 80 – 85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde Alzheimer hastalığı görülüyor.ALZHEIMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alzheimer'ın en belirgin belirtisi unutmak olsa da her unutkanlık Alzheimer hastalığına işaret etmez. Unutkanlığın yanı sıra beceri kaybı ve kişinin tüm özellikleri değişiyorsa Alzheimer konusunda dikkatli olunması gerekir.

Alzheimer'ın baskın belirtileri bulunmaktadır. Hastalık, beyindeki sinir hücreleri yok ettikten sonra kişide şu belirtiler görülmeye başlar:

– Kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Günlük kelimeleri bulurken dahi zorlanmaya başlar.

– Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme başlar. Bilinen yolları hatılayamaz.

– Eşyaların yerlerini ve tarihleri karıştırır.

– Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir.

– Karakter özellikleri değişir, insanları suçlar.

– Psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir.

– Sorumluluk sahibi olmaktan kaçar.ALZHEİMER TEDAVİSİ

En çok merak edilen sorulardan biri de Alzheimer'in kesin tedavisinin olup olmadığıdır. Maalesef Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi hala yoktur. Yapılan tedavi hastalığın tümüyle yok olmasını sağlamaz. Erken tanının çok önemli olduğu Alzheimer'da yapılan tedavi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve kişinin yaşam kalitesini olağan koşullara getirilmesine yardımcı olunur. Hastaya, doktor kontrolünde olmak şartıyla çeşitli psikolojik ilaçların kullanımı da tavsiye edilebilir.

Türkiye'de yaklaşık 500 bin civarında Alzheimer hastası bulunmaktadır.
(HABERLER.COM)

İlginizi Çekebilir