Op. Dr. Özlem Bolayır, birçok kadının korktuğu erken menopozun annelik doğurganlığın yitirilmesine neden olduğunu söyledi.
Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Bolayır, kadınların adet kanamasının kesilmesi ve yumurtlamanın sona erdiği evre olarak tanımlanan Menopoz, hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Bolayır, menopoz döneminde neler yaşandığı ve nelerin menopoza sebep olabildiği hakkında da bilgiler verdi. Op. Dr. Özlem Bolayır, “Menopoz, yumurtalık fonksiyonlarının kaybına bağlı olarak oraya çıkan adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesidir. Menopoz diyebilmemiz için son adet üzerinden 1 yıllık sürenin geçmesi gereklidir. Menopoz oluşmadan önce 4 ila 8 yıl arası ortalama 5 yıl olarak kabul edilen ve bizim perimenopoz dediğimiz bir geçiş süreci yaşanır. Bu geçiş sürecinde kanama düzensizlikleri başta olmak üzere östrojen hormon düzeyi azalmasına bağlı menopoz bulguları izlenebilir’’ şeklinde konuştu.
Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47
Menopoz döneminde neler yaşandığına da değinen Dr. Bolayır, Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 47 yaş olarak kabul edildiğini belirterek, “Sıcak basması, kemik erimesinde hızlanma, genital alandaki hormonal çekilme ile beraber vajinal kaşınma, yanma, cinsel birliktelik de ağrı görülebilir. Kollojen seviyesinin azalması ile beraber vajinal bölgeye olan idrar kesesi ve barsak sarkmalarında artış ortaya çıkabilir. Hormonal çekilmenin idrar kesesi ve idrar yollarına olumsuz etkisi ile idrar kaçırmaları oluşabilir. Sık idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. Kalp damar sistemi hastalıklarında artış olabilir. Türkiye’de 47 yaş ortalama menopoz yaşı olarak kabul ediliyor. Yaşam döngümüzün fizyolojik durağı menopoz ile ilgili kadınların korkulu rüyası erken menopozdur’’ dedi.
Kadınlarda yüzde 1 oranında gözüküyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Bolayır, erken menopozun kadınları yaklaşık yüzde 1’inde görüldüğünü dile getirerek, “Erken menopoz, 40 yaşından önce yumurtalık fonksiyonlarının durmasıdır. Kadınların yaklaşık yüzde 1’inde görülür. Tanısı hormon tahlilleri ile konulabiliyor. Ancak unutulmaması gereken bir durum bu yaş dönemindeki hastalarda yanıltıcı hormon dalgalanmalarının olabileceğidir. Bu nedenle kesin tanı için 40 yaşından önce 4-6 ay adet kesilmesi olan bayanlara birer ay ara ile fsh dediğimiz hormon düzeyinin 40ıu/l ve üzerinde alınması ile konulur. Erken menopoz, bayanlara uzun vadede kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi yüksek riskleri taşımakta ve tabiî ki annelik şansının kaybına neden olmaktadır’’ ifadelerini kullandı.