Yaşlıların daha fazla sıkıntı yaşadığı bu aylarda kalp, diyabet ve böbrek hastalarının kullandıkları ilaçlar ısı dengelemesinde zorluklara neden olabileceği için bu dönemde gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.
Sürekli sıcak ve nemli havaya maruz kalmak sıcak çarpması olasılığını artırır. Bunun sık belirtileri baş dönmesi, şuur bulanıklığı, ciddi baş ağrıları ve bayılmadır. Sıcak çarpması acil müdahale edilmezse ölümcül olabilmektedir. Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Metin Özkan, yaz aylarında tetiklenen akciğer hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Sıcak havalarda solunum sorunu yaşamamak için 10 öneri
- Mümkün olduğu kadar klimalı bir ortamda, kapalı alanda kalınmalıdır. Özellikle kuru havalarda rüzgar varsa dışarıya çıkılmamalıdır.
- Açık renk, ince kıyafetler giyilmeli ve bol sıvı alınmalıdır. Dışarı çıkarken geniş kenarlı gözlükler kullanılmadır. Çok alerjik yapıya sahip kişiler ve astım hastaları alerji maskeleri de kullanabilirler.
- Kullandığınız ilaçlar varsa her an elinizin altında olmalıdır. Polen miktarının fazla olduğu dönemlerde şikayetler başlamadan alerji ilaçları alınmalıdır.
- Alerjenlerin havaya karışımına neden olan çim biçme, yabani ot temizleme gibi bahçe işlerinden uzak durulmalıdır.
- Tatil yapılacak otel ya da yazlık alerjenler açısından gözden geçirilmelidir.
- Açık hava egzersizleri yaparken aşırıya kaçılmamalıdır.
- Dışarıda giyilen kıyafetler eve dönünce değiştirilmeli ve duş alarak derideki ve saçlardaki alerjenler de temizlenmelidir. Yaz aylarında çamaşırlar, havlu ve çarşaflar polenlerin yapışmasını engellemek için dışarıda kurutulmamalıdır.
- Polen yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Evde ve arabada cam açmak yerine bakımları düzenli olarak yapılan ve polen filtreli klimalar kullanılmalıdır. Bu saatlerde dış aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Yaşam alanlarının nem oranı düşük tutulmasına özen gösterilmelidir.
- Ev temizliği HEPA filtresi içeren vakumlu bir süpürge ile yapılmalıdır.