AK Parti kulislerinde Erdoğan'ın değişim hamleleri ile ilgili ne konuşuluyor?

AK Parti kulislerinde Erdoğan'ın değişim hamleleri ile ilgili ne konuşuluyor?

AK Parti, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değişim rotasına odaklanmış durumda. Kulislerde milletvekillerin kabineye, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da başka bir bakanlığa kaydırılacağı konuşuluyor.

 


Seçim sürecinin sona ermesi ve TBMM'nin de Ekim ayına kadar tatile girmesi nedeniyle siyasette tansiyon düşük seyretse, AK Parti'de, kabine, parti yönetiminin yanı sıra, başkanlık sistemine ilişkin milletvekillerinin de eleştirileri doğrultusunda yapılacak "rehabilite" çalışmalarına yönelik beklentiler gündemdeki yerini koruyor. Parti kulislerinde, Erdoğan'ın seçim sonrasına dönük "değişim" hamleleri için ise Eylül ayı ve hatta TBMM'nin yeni yasama yılı başlarına işaret ediliyor.


KABİNEDE REVİZYON TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerden sonra hatayı kendilerinde arayıp, seçmenin talepleri doğrultusunda "değişim" mesajları vermiş; özellikle de 23 Haziran sonrasında bu mesaj parti içinde kabine, parti yönetiminde değişim mesajı olarak değerlendirilmişti.


Ancak Erdoğan, "sipariş üzerine değişiklik yapmayacağını" belirterek, hemen bir değişime sıcak bakmadığının mesajını vermişti.


AK Parti'de, birçok parti yöneticisi, 23 Haziran'ı "travma" olarak nitelendiriyor ve bu travmanın hemen ardından hangi değişiklik yapılırsa yapılsın, tepkilerin önünü kesemeyeceği, Erdoğan'ın da bu nedenle hemen hızlı bir değişimden kaçındığı değerlendirmesini yapıyor.


Erdoğan'ın değişim için neden aceleci olmadığı, "23 Haziran travmasının hemen ardından bir değişikliğe gidilseydi, ne yapılırsa yapılsın yeterli görülmeyecekti, kimseyi memnun etmeyecekti ve herkes birbirini suçlamaya devam edecekti. Artık 23 Haziran travması büyük ölçüde atlatıldı, ama bir süre daha beklenebilir ve sonbahara doğru, kabineden başlayarak değişim gerçekleşebilir" sözleriyle ifade ediliyor.

AK Parti, 31 Mart yerel seçimleri ve 23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde alınan sonuçların ardından kısa bir tatile çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası rotasına odaklanmış durumda. Ankara'da AK Partili vekillerin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde yapılacak değişimde kullanılacağı, ekonomideki durumdan sorumlu tutulanHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da başka bir bakanlığı kaydırılacağını konuşuluyor. Ayrıca 23 Haziran seçiminin kaybeden Binali Yıldırım'ın da Erdoğan'ın yardımcısı olacağı iddiası kulislerde dolaşıyor.AK Parti, 31 Mart yerel seçimleri ve 23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde alınan sonuçların ardından kısa bir tatile çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası rotasına odaklanmış durumda. Ankara'da AK Partili vekillerin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde yapılacak değişimde kullanılacağı, ekonomideki durumdan sorumlu tutulanHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da başka bir bakanlığı kaydırılacağını konuşuluyor. Ayrıca 23 Haziran seçiminin kaybeden Binali Yıldırım'ın da Erdoğan'ın yardımcısı olacağı iddiası kulislerde dolaşıyor.

VEKİLLER KABİNEYE KAYDIRILABİLİR

AK Parti'de ilk revizyonun kabinede olacağı beklentisi yüksek. Özellikle teknokrat ya da sektörden gelenler diye isimlendirilen, siyasetçi kökenli olmayan bakanların birkaçı dışındakilerin başarılı olamadığı görüşü son dönemde sık sık dile getiriliyor.


En büyük şikayetlerin başında bu bakanların seçmen, milletvekili ya da parti yönetimiyle diyalog kuramadığı, talepleri karşılayamadığı ve bürokrasinin egemen olmasından şikayetler, milletvekilleriyle yaptığı toplantıda da Erdoğan'a bizzat iletilmişti.


Erdoğan'ın bu eleştirilere kayıtsız kalmayacağı, bu kez kabineye parlamentodan, yani milletvekillerinden isimlerin alınabileceği ifade ediliyor. Hatta partili bir kaynak, "Parlamentodan en az 5 isim kabineye alınabilir" değerlendirmesi yaptı.


Yeni hükümet sisteminde, milletvekilleri bakan olamıyor ve kabineye girmeleri halinde de milletvekilliğinden istifa etmeleri gerekiyor.


Bu durumun, AK Parti'nin TBMM'deki ihtisas komisyonlarındaki çoğunluğunu kaybedeceği endişesiyle ilk başkanlık kabinesine milletvekili bakan alınmamıştı.


Ancak parti kaynakları, yerel seçimlerde, muhalefet partilerinden 5 milletvekilinin belediye başkanı seçilmesi nedeniyle istifa etmesi nedeniyle, en az 5 milletvekilinin kabineye alınması halinde, komisyon dengesinin değişmeyeceğine işaret ediyor.

MHP'nin ittifak ortaklığı nedeniyle de zaten şu anda komisyonlarda bir sıkıntı yaşanmadığı vurgulanıyor.


BERAT ALBAYRAK BAŞKA BAKANLIĞA KAYDIRILABİLİR

Olası kabine revizyonunda, durumu en çok merak edilen ise Hazine ve MaliyeBakanı Berat Albayrak.


Sadece muhalefet değil, parti içinde de önemli bir kesimin eleştiri oklarını üzerine yönelttiği Albayrak'ın, kabine dışında kalmasa da farklı bir alana kaydırılabileceği uzun süredir konuşuluyordu. Zira muhalifleri, ekonomide yaşanan zorlu dönemden Albayrak sorumlu tutuluyordu.


Parti kulislerinde yapılan yorumlara göre Albayrak'ın kabinedeki durumu, biraz da önümüzdeki süreçteki ekonomik göstergelere bağlı. Bazı AK Parti kurmayları, Merkez Bankası başkanı değişikliği sonrasında faiz indirimine gidilmesinin enflasyonda düşüşe yol açacağını, dövizin bir süredir stabil seyrettiğine dikkat çekerek, tablonun bu şekilde devam etmesi halinde Albayrak'ın kabinedeki yerini koruyabileceğini ifade ediyorlar.


Albayrak'ın en kötü ihtimal başka bir bakanlığa, örneğin daha önce de görev yaptığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na kaydırılabileceğine dikkat çekiyor.(KURUMSAL)

İlginizi Çekebilir