Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3'üncü Tarım ve Orman Şurası'nda konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
-Ambarın anahtarı kimin elindeyse güç de onun elinde olur derler. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak tehlikelidir. Kıtaların ve çıkar mücadelelerinin çekiştiği bir bölgede yer alan bir ülke olarak bu asla göze alınmayacak bir risktir. Ülkemiz için güvenlik riski oluşturacak hiçbir adıma müsaade etmedik, etmeyeceğiz.
-İktidara geldiğimiz günden beri, tarım alanlarımızın gelişitirilmesine, su kaynaklarımızın korunmasına ve orman varlığımızın güçlendirilmesine çok önem veriyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyetle yola devam edeceğiz.
-Tarım topraklarımızın miras yoluyla bölünmesini, gelin birlikte engelleyelim. İktidara geldiğimiz günden bu yana bunun gayretindeyiz. Tarımda bu parçalanmayı ve bu bölünmeyi engellediğimizde ailece de milletçe de güç kazanırız.
-Türk tarımını, küresel şirketlerin sadece kar odaklı çalışan karı içinde kesinlikle ezdirmeyeceğiz.
-Çiftçilerimize bu güne kadar 137,7 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik.
-2020 yılı bütçe planında çiftçilerimize yüzde 54,5'ini tarımsal desteklere ayırdık. Bir önceki yıla göre tarımsal desteklerimizi yüzde 36,7 oranında artırdık. Benim rakamlarım resmi rakamlardır, gazete küpürlerinden toplanan rakamlar değildir. Devlet yalan söylemez.
-Biz tarımsal hasılada dünyada 7'nci, Avrupa'da ise 1'inci sıradayız.
-Topraksız sera sayımızı bin 413'e yükseldik.Organik ürün sayımızı 150'den 213'a çıkardık. Bu ürünleri yurt dışına da pazarlayarak 361 milyon dolar gelir elde ettik. Aynı şekilde 145 bin ton olan tohum üretim miktarı 1 milyon tona çıktı.
-Tohum ihracatımızı 11 kat artırarak 102 bin tona yükselttik. Ata Tohumu projesiyle, ülkemiz gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin korunmasını sağlıyoruz.
-Ülkemizin yeşil arazilerini koruman, orman alanını genişletmek ve biyolojik çeşitliliği artırmak için çeşitli çalışmalar yaptık. Bölücü terör örgütü alanlarımızı yaktığını bizzat itiraf etti. Onlar sakalımızı yakarken, biz onların açık ve net kolunu kırmaya devam ettik.
-Atalarımız tarla bozuk tohum çürük. ekin mi olur?" diyor. Bu muhalefetin durumu işte böyledir. "Kasım ayında fidan mı dikilir" diyerek yapılan işe çamur atmaya kalktılar. Herkesin ufku denizi kadardır. Bunların, bırakın asırlık projeler üretmeyi, yarına dair hiçbir tasavvurları yoktur. Milletimiz bu olup bitenlerin hepsini hafızasına kaydediyor. İnşallah vakti hesabı geldiğinde hepsinin hesabını milletimiz soracaktır.
-Ülkemizdeki besicilik sektörünün korunmasına verdiğimiz önemi biliyorsunuz. Son 1,5 yılda zorunlu olmadıkça et ithalatı yaptırmadık. Besilik hayvan için Kasım ayı ile beraber yeni ithalat müracatı almıyoruz. İnşallah bu hassasiyeti 2020'de de devam ettireceğiz
-Su ürünleri konusunda yeni bir dönemin kapısını açan kanun değişikliği mevclis tarafından kabul edildi. Balık besicilerine desteklemeler ödendi.
-Ormancılık faaliyetinde çalışanların arazi şartlarında güvenli, sağlıklı ve konforlu şekilde barınmasını teşvik edeceğiz. Bu amaçla orman çalışanlarının yüzde 20'si hibe kalanı faizsiz şekilde olmak üzere prefabrik evler edinmelerini sağlayacağız.
-Cumhuriyet tarihinde ilk defa sofralık zeytini sofralık zeytini fark ödemesi kapsamına aldık. Kilogramına 15 kuruş destek vereceğiz.
Önümüzdeki yıl küçükbaş hayvan varlığını artırmada hamlemiz olacak. Küçükbaş sürü büyütme projesi kapsamında, sürüye katılan hayvan başına ilave 100 lira destek vereceğiz.
-Çay üreticimizi destekleyeceğiz. Önümüzdeki yıl yaş çay alım miktarı 650 bin tona, ihracat dahil kuru çay satışı da 115 bin tona çıkacak.
-Zırai don tahminlerini 493 ilaveyle 922 ilçemizin tamamına inşallah yaygınlaştırıyoruz
-Baraj 841'den 856'ya çıkarmayı ve depolama hacmini 128 milyar metreküp'e ulaştırmayı hedefliyoruz.(DHA)