Cumhurbaşkanlığı yeni hükümet sistemi hangi isimler var?

Cumhurbaşkanlığı yeni hükümet sistemi hangi isimler var?

Yeni kabine için geri sayım başladı! Siyaset kulisleri sallanıyor! Yeni kabine kimlerden oluşacak? Yeni kabine ne zaman açıklanacak? Yeni bakanlar kurulu ve bakanların tam listesiyle ilgili tüm detaylar açıklandı mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nasıl olacak? AK Parti'de gözler bugün yapılacak açıklamada. Türkiye 24 Haziran seçimleriyle beraber yeni bir döneme başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber Türkiye'de pek çok şey değişecek. Başbakanlığın kaldırılıp, tüm bakanlıkların Cumhurbaşkanı'na bağlı olacağı yeni sistem, Erdoğan'ın Pazartesi günü Meclis'de edeceği yeminle resmen başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'AK Partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturacağız' sözleri sonrası gözler kabine için kulislerde konuşulan olası sürpriz isimlere çevrildi. Cumhurbaşkanlığı hükümet kabinesi ve yeni bakanların isimleri pazartesi açıklanıyor. Kabinede yeni bakanlar kim olacak diye merak edilirken kulislerde olası kabine listesine yeni sürpriz adaylar eklendi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılarak, konuşmasında 'Pazartesi günü, yemin törenimizin hemen ardından yayımlayacağımız 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden organize edilmiş haliyle bakanlıkları kuruyor, aynı akşam kabinemizi de açıklıyoruz' dedi. İşte yeni kabine için sürpriz isimler....

Yeni kabine isim listesi açıklandı mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bakanların tam listesi kimler var? Yeni kabine hangi tarihte açıklanacak? Kimler yeni kabinede yer alacak? Yeni bakanlar kimler? Bakanlar kurulu belli oldu mu? 24 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye'de yönetim sistemi de değişti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber artık milletvekilleri bakan olamıyor. Bakan olanlarsa milletvekilliğinden istifa etmesi gerekiyor. Peki yeni bakanlar kurulu ne zaman açıklanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü yemin etmesiyle beraber resmen başlayacak olan yeni sistemin en çok merak edilen başlıklarından biri de bakanlar kurulu. Yeni bakanlar kurulunun nasıl olacağı, ne zaman duyurulacağı ve en önemlisi kimlerden oluşacağı oldukça merak ediliyor. Peki yeni bakanlar kurulunda hangi isimler olacak? Erdoğan partili olmayan isimlerin de bakan olabileceğini söylemişti. Yeni bakanlar kurulunda hangi isimler yer alıyor? Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yeni kabinenin ne zaman açıklanacağı da belli oldu. İşte tüm detaylar...

İŞTE YENİ KABİNE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı - Fuat Oktay

Adalet Bakanı - Abdülhamit Gül

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı – Zehra Zümrüt Selçuk

Dışişleri Bakanı – Mevlüt Çavuoğlu

İçişleri Bakanı – Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı – Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı – Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı – Fahrettin Koca

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Fatih Dönmez

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Mehmet Cahit Turan

Çevre ve Şehircilik Bakanı – Murat Kurum

Tarım ve Orman Bakanı – Bekir Pakdemirli

Kültür ve Turizm Bakanı – Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı – Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı – Berat Albayrak

Ticaret Bakanı – Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mustafa Varank


Meclis'te milletvekillerinin yemin etmesinin ardından gözler merakla beklenen kabinenin açıklanmasına çevrildi. Kabinenin açıklanmasıyla yeni sistem, sorunların çözümünü sağlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 600 milletvekili yemin ederek göreve başladı.

Yeni dönem ve yeni sistem Türk halkının umudu oldu.

Ancak en çok merak edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yemin ederek yeni dönemine resmen başlıyor. Erdoğan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) törenin ardından akşam yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.

Böylece, 24 Haziran cumhurbaşkanı ve genel seçimlerinin ardından resmen ve tamamen yürürlüğe giren başkanlık sistemi de işlemeye başlayacak.

Bu anlamda, bugün Türkiye açısından da tarihi bir gün olma niteliği taşıyor.

Yeni kabine listesi Erdoğan tarafından açıklanacak. Başbakanlık makamı ve Bakanlar Kurulu yapısı da böylece tarihe karışmış olacak.

Yeni sistem kapsamında kabine üyeleri arasında milletvekillerinin de olması halinde, vekillikleri düşecek. Yürütmenin başı olan cumhurbaşkanı hem hükümet hem de devlet başkanı sıfatını taşıyacak.

Yeni kabine ve sistemle ilgili merak edilenleri 5 başlıkta derledik:
Telif hakkı Getty Images
Kabinede kaç kişi yer alacak?

Erdoğan, bugün bakanların yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcılarını da açıklayacak.

Yapılan anayasal düzenlemeler kapsamında, cumhurbaşkanı yardımcıları için herhangi bir kriter belirtilmediği gibi, sayısı konusunda da herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

Kulislerde, son Başbakan Binali Yıldırım'ın başkan yardımcılığı için adı geçiyordu. Ancak Yıldırım'ın Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM başkanlığına aday gösterilmesinin ardından bu ihtimal de ortadan kalktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda bakan sayısının önemli ölçüde azaltılarak 16'ya düşürüleceğini söylemişti.

Ancak hangi bakanlıkların kaldırılacağı ise henüz bilinmiyor.
Kabinede kimlerin yer alması bekleniyor?

Dün akşam saatlerinden bu yana sosyal medyada kabine listesi olduğu iddia edilen bir metin dolaşıyor.

Bu listede gerçeklik payı olup olmadığı bilinmiyor. Bu listede, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı ve 16 da bakan yer alıyor. Aynı listede iki bakanlığın karşısında isim olmadığı da görülüyor.

Yeni sistemde de özellikle dışişleri, içişleri ve savunma bakanlıklarına kimler getirileceği yakından takip edilirken, piyasanın gözü ekonominin teslim edileceği isimde.

Özellikle de, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yeni kabinede yer alıp almayacağını merak ediliyor.
Telif hakkı AFP
Yeni sistemde kabine nasıl işleyecek?

Başbakanlık makamının kaldırılmasıyla birlikte yürütmenin başı da cumhurbaşkanı olacak. Böylece cumhurbaşkanı hem devlet hem de hükümet başkanı sıfatını taşımaya başlayacak.

Dahası, eski sistemde Bakanlar Kurulu'nda olan yürütmenin ve bakanların yetkilerinin çok büyük bir kısmı cumhurbaşkanına aktarılıyor.

Geçen hafta içerisinde çıkartılan 477 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürütülükteki kanun ve KHK'ların yürütme maddelerinde Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılan atıfların cumhurbaşkanına yapılmış sayılacağı düzenlemesi getirildi.

Yeni KHK ile 1924 yılından 1960'a kadar çıkarılmış bazı kanunlarda yer alan "İcra Vekilleri Heyeti" ifadesi ile 1963-2017 yıllarındaki bazı kanunlarda geçen "Bakanlar Kurulu" ve "başbakanlık" ibareleri, "cumhurbaşkanı" ve "cumhurbaşkanlığı" olarak değiştirildi.

Büyükelçi, genelkurmay başkanı ve vali gibi üst düzey makamlar ile düzenleyici ve denetleyici kurumların başına yapılacak atamalarda cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Bu atamalar daha önce Bakanlar Kurulu tarafından yapılıyordu.

TBMM üyesi olan bir kişinin bakan atanması halinde milletvekilliği de düşecek.

Ayrıca kurulacak hükümetin TBMM'den güvenoyu alma zorunluluğu da yeni düzenlemeler de yer almıyor.

Böylece, Bakanlar Kurulu, Erdoğan tarafından yeni kabinenin açıklanmasının ardından göreve başlayacak.

İlk kabine toplantısının ise Cuma günü Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılması bekleniyor.
Kabineyi kim denetleyecek?

Yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte TBMM'nin görev ve yetkileri arasından; "Bakanlar Kurulu'nu ve bakanları denetlemek", "Bakanlar Kurulu'na belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" ve "bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşüp kabul etmek" çıkartıldı.

Bu düzenleme, TBMM'nin artık anayasal araçlar üzerinden yürütmeyi denetleme yetkisinin kalmadığı anlamına geliyor.

Bununla birlikte TBMM; meclis araştırması, genel görüşme, soruşturma ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak.

Yazılı soru önergeleri bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarına sunulabilecek. Bu da TBMM'nin cumhurbaşkanına yazılı soru veremeyeceği anlamına geliyor.

Milletvekillerinin sözlü soru önergesi ve gensoru verme hakkı da yeni sistemde kaldırılan düzenlemeler arasında yer alıyor.
Telif hakkı EPA
Kararname çıkarma yetkisi kime veriliyor?

Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) yerine yeni sistemde cumhurbaşkanlığı kararnameleri getiriliyor.

Temel hak, kişi hak ve ödevleri ile siyasi hak ve ödevler konularında cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ancak ekonomik, sosyal ve kültürel hakları kapsayacak.

İlk cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de bugün yayınlanması bekleniyor.

TBMM'nin bir cumhurbaşkanlığı kararnamesine aykırılık taşıyan bir kanun çıkarması halinde, kanun geçerli olacak.

Ancak partili cumhurbaşkanını uygulamasının yürütme ile yasama arasındaki ayrılığı azaltacağı eleştirileri yapılıyor. Hükümet ise bakanların kanun tasarısı sunma yetkilerinin kaldırılmasının kuvvetler ayrılığını güçlendirdiğini savunuyor.

Kanun ile cumhurbaşkanlığı kararnamesi arasında yetki karmaşası çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar belirleyici olacak.

Burada da benzer bir şekilde partili cumhurbaşkanının doğrudan ya da dolaylı olarak 15 Anayasa Mahkemesi'nin 13'ünün belirlenmesinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

İlginizi Çekebilir