ERCİYES ANADOLU HOLDİNGİ 5 YIL SOYDU SUÇU MUHASEBECİSİNE ATTI

ERCİYES ANADOLU HOLDİNGİ 5 YIL SOYDU SUÇU MUHASEBECİSİNE ATTI

Kayserispor eski genel sekreteri, Fatih Çağlar Öcal’ın, 2016 yılından bu güne kadar, Erciyes Holding'i, 6,7 Milyon lira soyduğu ortaya çıktı.


________________________________________
Boydak holding ile, 2016 Yılında tedarikçi olarak, ticarete başlayan, Kayserispor eski genel sekreteri, Fatih Çağlar Öcal, Boydak holding ile, sahibi olduğu, MCÇ KAYSERİ KAĞIT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İle, ticaret yaptığı süreçte, kantar pusulalarının, kopyasını kullanarak Erciyes Anadolu Holdingi 6,7 milyon dolandırdı.

FATİH ÇAĞLAR ÖCAL’A, HOLDİNG TARAFINDAN, PERSONEL GİBİ GİRİŞ ÇIKIŞ KARTI VERİLMİŞ.
Edinilen bilgiye göre, Fatih Çağlar Öcal sahibi olduğu şirketinden, 2016 yılında Boydak holdinge, ismi Değiştikten sonra ise, Erciyes Anadolu holdinge bağlı, Boyteks ve Velteks şirketlerine, kanepe ve koltuk kumaşlarında kullanılan, rulo kâğıdının, tedarikini sağlıyordu.
Erciyes Anadolu holdingde, güven sağlayan Fatih Çağlar Öcal’a, Holding tarafından, personel gibi giriş çıkış kartı verilmiş. Öcal 2016 dan beri şirkete, her gün iki kere girip çıkmış.
SOYGUN NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Soygun şu şekilde gerçekleşmiş. Fatih Çağlar Öcal, rulo kâğıt tedarikçiliğini yaptığı Erciyes Anadolu holdingin, sistemdeki açığını kullanmış. Holdingin muhasebesini de uyutarak, aldığı kantar pusulası ile fatura kesmiş. Aradan iki gün sonra aynı kantar pusulasının ikinci nüshasını kullanarak, aynı ürün için ikinci faturayı kesmiş. 2016 yılında küçük başlattığı, bu sahtekârlığı, 2020 yılında %60 lara kadar çıkartmış. Toplam rakam 6,7 milyon lira

SOYGUNU VELTEKS ORTAYA ÇIKARTTI
Boyteks’ten ayrılarak yeni bir şirket halini alan koltuk kanepe kumaşı üreticisi Velteks, ay sonunda sipariş miktarı ile faturaları kontrol esnasında, yapılan sahtekarlığı tespit ederek, konuyu, randevu alarak geldikleri, Holding CEO su Alpaslan Baki Ertekin’e aktarmış.
KAYSERİ SPOR ESKİ GENEL SEKRETERİ ÖCAL’DAN 6,7 MİLYONLUK ÇEK SENET ALINMIŞ.
Yapılan soygunun tespiti sonrası, CEO Alpaslan Baki Ertekin, ilk önce, şirketin zararı olan 6,7 milyonun tahsilatı için avukatları vasıtası ile çalışma başlatılmış. Fatih Çağlar Öcal’dan 6,7 milyonluk çek ve senet alınmış. Sonrasında çek ve senetleri icraya koyup, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacakları esnada, Corona virüs nedeni ile icra ve haciz takipleri durdurulunca, şikayet ve icra takibi 1 Mayıs tarihine kalmış.

İÇERİDE İŞBİRLİKÇİ TESPİT EDİLMEDİ?
4 yıldır devam eden su istimalin, tespit edilmemesinin, Holding içeride işbirlikçi mi var? şüphesi üzerine, detaylı araştırma yapılmış ve işbirlikçinin varlığına dair bir tespit yapılamamış.
FATİH DENİLEN ADAMIN BİZE 7 MİLYON ZARARI OLDU AMA PAHA BİÇİLEMEYECEK DERS VERDİ.
Ertekin’in gazete ve Tv mizin genel yayın yönetmeni Azim Deniz’e yaptığı açıklamada “Fatih denilen adamın bize 7 milyon zararı oldu ama paha biçilemeyecek ders verdi. Sistemdeki açığı görmemizi sağladı. İddia ediyorum 41 şirketin tamamında sarf malzemeler dâhil, sipariş miktarı ile faturalar kontrol ediliyor. Bu bize ekstra 2 günlük iş yükü getirdi. Ama bunu SAP üzerinden tespit edebilecek bir sitem geliştirilene kadar, bu iş yüküne katlanılacak” dedi.
YAPILAN İNCELEMELERDE 2. BİR OLAYA RASTLANMADI
Holdin CEO su Alpaslan Baki Ertekin’in gazetemiz yayın yönetmeni Azim Deniz’e yaptığı açıklamada
“Bu olayın bize öğrettiği bir şey oldu. Biz sistemde hiçbir defo olmadığını, 1 liralık su istimalin bile, en geç bir ay içerisinde ortaya çıkacağını düşünüyorduk. Sistemi alt üst ettik. 2015 yılına kadar gittik. Kalemden silgiye kadar, özellikle sarf malzemeleri faturalarla karşılaştırdık. Elhamdülillah 2. Bir olay çıkmadı. Çıkmamış olması çıkmayacak anlamına gelmez. Sistemde bu zaaf varmış. Bu şahsın yaptığını, Boyteks te her hangi bir tedarikçi de, yapabilirmiş. Bu bizi çok üzdü.
KAYSERİ SPOR ESKİ GENEL SEKRETERİ FATİH ÖCAL SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ.
Edinilen bilgiye göre, Kayseri spor eski genel sekreteri Fatih Çağlar Öcal suçlamayı reddetti. Kendisinin böyle bir sahtekârlığın içerisinde olmadığını, bunun muhasebecisi tarafından yapıldığını iddia etti. 2016 yılından bugüne kadar hesabına, kendisine gelen siparişten 6,7 milyon fazla paranın nasıl geldiğini açıklayamadı. Holding yöneticilerinin ise kendisinden çek ve senetleri zorla aldıklarını çevresine ifade ediyor.
FATİH ÇAĞLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Erciyes Anadolu holding yöneticileri, Cumhuriyet Savcılığına, Fatih Çağlar Öcal’dan, hukukçuları vasıtası ile, suç duyurusunda bulunuldu. Adliyelerce, icra takiplerinin açılması ile Öcal’a icra takibi de başlatılacağı öğrenildi.
HOLDİNG CEO SUNUN, KONU İLE İLGİLİ, GAZETECİ AZİM DENİZ’E YAPTIĞI AÇIKLAMA
Alpaslan Baki Ertekin “2000 - 3500 kişinin çalıştığı fabrikalarda, giren mal ile, ödemesi yapılan malı kontrol edebilmek için, 3 tane temel sistemimiz vardır.
Birinci yöntem bir üründe kullanılan malzemeleri ürün ağacına bağlarız, fabrikada çıkan, tam ürünü biliriz. Çünkü fatura ediyoruz. Fabrikadan çıkan tam ürünle, bu ürün içindeki, ürün ağacında kullanılan bütün ürünleri kıyaslarız. Burada 50 gr sünger fazlası olmaz, bir eksiklik varsa sistem kırmızı alarm vererek, buradaki kaçağı bulun der. İkinci yöntem ise, aldığımız malzemeleri demirbaşa kaydederek, birilerine zimmetleriz. Fabrikalarda çok fazla sirkülasyon olur. Bu nedenle, bazı ürünler sarf malzeme olarak takip edilir. Kumaşın yerleştirildiği, tanesi 1,10 krş olan rulolar, siteme, sarf malzeme olarak kaydedilir.Şirkete, her gün 2 kamyonet bu rulolardan gelir. Malı satan şahıs kendisi gelir, yerleştirir ve çıkar. Öğleden sonra ikinci kez gelir, yine kendisi yerleştirir. Sirkülasyonu o kadar fazladır.

Bu sarf malzemenin kontrolü yapılırken, ürünü getiren Kantara çıkar, kantar pusulasını alır, faturanın ekine koyar, muhasebede buna göre ödeme yapar.
Sarf malzemelerinde dönem, dönem su istimaller olabilir. Geçmişte Boydakların zamanında da olmuş, onlar, cıvatadan raptiyeye, kadar malzemeleri ürün ağacına bağlamışlar. O zaman da sistem çok hantallaşıyor. Bir koltuk için şuanda biz 50 ürünü tutup düzenli ve regüler tutulduğunu takip ediyorsak, 150 ye çıkardığımızda, ciddi bir iş yükü oluyor.
Bundan 60 gün önce iki genel müdür, benden randevu istedi. Birisi Verteks, diğeri Boyteks, Velteks şirketi, grup şirketlerine oturma grupları ve koltukların kumaşını yapan şirket. Eskiden böyle bir şirket yoktu. Boyteks’in içinde idi. İştigal sahaları ayrı olduğu için, ikisini ayrı iki şirket haline getirdik. Dünyadaki en büyük yatak kumaşçısı olan Boytek’si, işi sadece koltuk kumaşı üretmek olan Velteksten ayırdık. Dünyada en büyük yatak kumaş üreticisi Boyteks’e dedik ki, işine devam et. Verteks’e de dedik ki, Boyteksin içerisinde, küçük kalmışın çok daha büyüyebilirsin. Sana büyüme imkânı vereceğiz. 2019 Başında Verteks’i Boyteksten ayırdık. Cirolarının iki katı kadar hedef verdik. Önceki yıl, 70 milyon yaptıysa, yeni yıl için 140 milyon hedef verdik. Hedeflerini 200 milyonla aştılar. Özgür kaldılar, Boyteksin gölgesi altında, kalmadılar. Yeni bir genel müdür atandı. Genel müdür kendini ispatlamaya çalıştı. Grubun dışında, başka mobilyacılara da, kumaş satmaya başladı.

Bu iki şirket müdürü, benden randevu alıp geldiler. Dediler ki, Alpaslan bey ciddi bir problemimiz var. Bizim tekstil kumaşlarının içerisine, her gün iki kere rulo koyan firma var. Kantar fişleri iki kopya olur. Bu firma, birinci kopya ile gelmiş, bugün içeriye, bir fatura vermiş, 4 gün sonra ise ikinci kopyayla aynı ürünü yeniden, fatura etmiş. Yani 10 Ton malzeme aldıysak, 15 ton malzeme fatura etmiş. Yani Bir ay içerisinde topladığı kantar fişlerini % 60 şını ikinci kez kullanarak muhasebeye vermiş. Bizim muhasebeyi uyutmuş.
Ben sordum Bu durumdan %100 emin misiniz, ikincisi, bunu nasıl tespit ettiniz. Boyteks Genel Müdürü dedi ki, bizim bunu tespit etmememiz mümkün değil. Biz kantar fişlerine bakıyorduk. Böyle onlarca yüzlerce kantar fişleri var. Ama bu durumu Verteks tespit etmiş. Çünkü Velteks’i, Boyteks’ten ayırdık. Daha küçük bir işletme. Onlar bütün kullanılan sarf malzeme miktarını ve faturayı ay sonunda kontrol ediyorlar. Bu şahıs, nasıl olsa aynı tedarikçi diye, yılarca Boyteks te yaptığını, Veltekste de yapmaya çalışmış. Tabi Verteks’in, küçük olduğunu, küçük işletmede bunu tespit edilebileceğini bilemediği için devam etmiş. Ay sonunda kontrol edilince, Verteks sahtekârlığı, tespit etmiş.
Pekâlâ, bana gelene kadar ne yaptınız? Geçmiş yıllara baktık. 2016, 2017, 2018, 2019, 2016 yılında ilk defa sisteme girmiş. 2016 da ufak ufak başladığı hırsızlığı, 2020de %60lara çıkarmış. Bundan emin miyiz, emini? Hemen bu adamı çağırıyorsunuz, avukatı da çağırıyorsunuz. Seninle ilgili böyle bir olayı tespit ettik. Bunlarda faturalar kardeşim. Sen 10 ton getirmişsin 15 Ton fatura etmişsin. Bizim kullanımımız, bu kadar değil değin zararı telafi edin.
Bu tür olaylarda iki tür reaksiyon verirsiniz.
Bir, hemen suç duyurusunda bulunursunuz. Ama paranızın hiçbir kısmını geri alma durumunuz olmaz. İki, suç duyurusunu hazırlarsınız, avukatını istersiniz. Şahsa hangi maddeden suç duyurusunda bulunacağını gösterirsiniz, Toplayabildiğiniz kadar alacağınızı toplamaya çalışırsınız. Biz ikinci yolu tercih ettik. Adamı çağırdık. Ben, Fatih denen adamı hayatımda hiç görmedim. Maçta filan tesadüfen belki görmüşümdür. Arkadaşların büyük çabası ile, bizim hesabımıza göre, yasal faizi de işleterek 2016 dan bugüne kadar 6 milyon yedi yüz bin lira çek senet ne bulduysak aldık.
Tam işlem yapacağız. 2 hafta önce hiçbir şekilde icra takibi haciz yapılamayacağı için, 30 Nisanı bekliyoruz. Şuan suç duyuruları, elimizde hazır. Amacımız, 30 Nisanda suç duyurusunda bulunmak, suç duyurusu ile birlikte icra takibi de yapmak idi. İcra takibi içinde, elimizde hem çek hem senet var.
4 yıldır devam eden su istimalin tespit edilememesinin, bir tek yolu olur. Bu işi yapan İçeriden birileri de vardır. Onu da bulun dedim. Şu yapıldı, bu yapıldı, öyle birisi çıkmadı.
Adama personel gibi giriş çıkış kartı vermişler. 2016 dan beri, adam her gün üşenmeden günde iki kere gidip, mal dolduruyor.
Bu olayın bize öğrettiği bir şey oldu. Biz sistemde hiçbir defo olmadığını, 1 liralık su istimalin bile en geç bir ay içerisinde ortaya çıkacağını düşünüyorduk. Sistemi alt üst ettik. 2015 yılına kadar gittik. Kalemden silgiye kadar, özellikle sarf malzemeleri faturalarla karşılaştırdık. Elhamdülillah 2. Bir olay çıkmadı. Çıkmamış olması, çıkmayacak anlamına gelmez. Sistemde bu zaaf varmış. Bunun yaptığını, Boyteks te, her hangi bir tedarikçide yapabilirmiş. Bu bizi çok üzdü. Çünkü biz dönem dönem, iç denetim yaptırıyoruz. Hiçbir şekilde, kaçağa göceye, imkân olmasın, zaaf olmasın, diyorduk. Olmadığını da düşünüyorduk. Fatih denilen adamın bize, 7 milyon zararı oldu ama paha biçilemeyecek ders verdi. Sistemdeki açığı görmemizi sağladı. İddia ediyorum 41 şirketin tamamında sarf malzemeler dâhil, sipariş miktarı ile faturalar kontrol ediliyor. Bu bize ekstra 2 günlük iş yükü getirdi. Ama bunu SAP üzerinden tespit edebilecek bir sitem geliştirilene kadar bu iş yüküne katlanılacak.

İlginizi Çekebilir